7 Ekim 2008 Salı

WASHİNGTON


Washington, D.C., Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentidir. D.C. kısaltmasının açılımı "District of Columbia" (Kolumbiya Bölgesi)'dir. Maryland ve Virginia eyaletlerinin arasında yer alır. Kendi başına bir eyalet değildir ve hiçbir eyaletin sınırları içinde yer almaz.
Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek mahkemesi, dünya ülkelerinin elçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.
Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinin her hangi bir eyaletin sınırları içinde yer almasının o eyalete çok büyük bir ayrıcalık sağlayacağı düşüncesiyle bu kent District of Columbia denilen özel statüde bir bölge olarak kabul edilmiştir. Kentin belediye başkanı vardır ama valisi yoktur. Kenti kongrede temsil eden hiçbir kongre üyesi bulunmaz. Bu açıdan Washington, D.C. kenti dünyada başka örneği bulunmayan bir statüye sahiptir.

Kentin önemi

Washington, D.C. kenti bir başkent olması nedeniyle diplomatik ve siyasi açıdan büyük bir önem taşır. Dünyaca ünlü Smithsonian Institution'a bağlı 10 müze ve bir hayvanat bahçesi burada bulunur. Smithsonian'dan başka dünyaca ünlü birçok müze daha vardır. Ücretsiz olan bu müzeleri her yıl çok sayıda ziyaretçi gezer. Amerika Birleşik Devletleri'nin en saygın gazetelerinden biri olan Washington Post bu kentte yer alır. Vaşington, D.C. kenti siyah Amerikalıların çoğunlukta olduğu bir kenttir (nufüsun % 60'ı). Kentin nüfusu 5.6 milyon civarındadır.

Kent Yaşamı

Washington, D.C. konumu itibari ile kendi başına çok dar bir alanı kapladığı için, şehir merkezinde çalışanların büyük bir çoğunluğu sırasıyla Virginia, Maryland ve Batı Virginia eyaletlerinde yaşar. Günlük araba trafiği olarak New York City'den sonra ABD'nin en yoğun olan bölgesi olan Capital Area'nın merkezi konumunda bulunmaktadır. Şehre ulaşımı kolaylaştırmak için I-495 ve I-395 yolları şehrin büyük bir kısmını dışardan dolaşırlar.
Ulaşım Washington’da üç hava limanı hizmet vermektedir. Dulles Havaalanı şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktadır ve şehire ulaşmanız 45 dk. alır. Baltimore - Washington Uluslararası Havaalanı’ndan da yaklaşık aynı zamanı gerektirir. Şehire en yakın olan Ronald Raegan Havaalanın’dan 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.Tüm limanlarda özel otobüs servisi mevcuttur. Diğer bir alternatif ise uçaktan iner inmez araba kiralaması olabilir. Şehir içinde ise Metrorail metro sistemi kullanmak en iyi seçimidir.

Hiç yorum yok: