1 Ekim 2008 Çarşamba

AMSTERDAM


Amsterdam Hollanda 'nın başkentidir ama hükümeti barındırmaz, yani idari başkent değildir. Şehri bölen kanallar sebebi ile şehire "Kuzeyin Venedik'i" tanımlaması oldukça uygundur. Dünyada görülebilecek en ilginç kentlerden biridir.
12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, bugün Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Kentte 2005 sayımına göre 742.209 kişi yaşasa da, bu sayı çevresiyle birlikte 1,5 milyonu bulur.
Özellikle Amsterdam'da bulunan Dam Meydanı çok ünlüdür ve dünyanın bir çok yerinden ziyaretçi akınına uğrayan bir yerdir.
Amsterdam, çoğunlukla 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla, Avrupa'daki en tarihsel kent dokularından birini barındırır. Kentin eski bölümü iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların iki yakasındaki tarihsel evlerin bir bölümü bugün ev olarak, gerisi de kamu ya da özel işyeri olarak kullanılır. Kanallar zamanında ülkeyi korumak için yapılmıştır. Kanalların üzerinde de yüzen evler (karavan ve bot şeklinde) bulunur. Tanınmış Concertgebouworkest senfoni orkestrasını Amsterdam'da görebilrsiniz.

Turizm
Amsterdam, en çok ziyaret edilen 5. merkezdir. Yıllık 4.2 milyon turist ülke dışından Amsterdam'a gelir. 17 5-yıldızlı otel, 350 otel, toplamda 45 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Şehirde birçok müze bulunmaktadır. Bunların en önemlileri Rjiks Museum diğeri ise Van Gogh Museum'dur. Bunların dışında; Amsterdams Historisch Museum Rembrandthuis Anne Frank Huis Troppenmuseum Verzetmuseum Stadelijik Museum gibi daha birçok müze bulunmaktadır. Genelevlerin olduğu "Kırmızı Işıklar" bölgesi ("Red Light District") ile daha çok tütünle karıştırılarak yada karıştırılmadan içilen esrarın, spice cake (esrarlı kurabiye) ve mantarların satıldığı "kahvehane"ler ("Coffee shop") kente gelenlerin ilgisini çeken yerler arasındadır.

Ulaşım
Amsterdam bisiklet-dostu bir şehirdir. Şehirde bisiklet yolları ve bisiklet park alanlarıyla "bisiklet kültürü"nün geliştiği bir merkezdir.Şehirde 1 milyon bisiklet bulunduğu tahmin edilmektedir.Ancak bisiklet hırsızlığı oldukça yaygındır. Bu yüzden bisiklet sahiplerinin büyük kilitlerle bisikletlerini hırsızlara karşı koruma eğilimi vardır.Şehir içinde araç kullanmak tercih edilmez. Çünkü park ücretleri oldukça yüksektir, ayrıca birçok cadde ve sokak araç trafiğine kapatılmıştır. Toplu taşıma otobüs ve tramvaylar ile sağlanır.Şehirde dört metro hattı bulunmaktadır, beşinci hat ise yapım halindedir.Şehir kanallarında deniz taksi ve deniz otobüsleriyle toplu taşıma yapılır. Turistler küçük teknelerle kanallarda şehir turu attırılır.Amsterdam, 1932'den bu yana Hollanda'da otoyolların ana merkezidir. Amsterdam Schipol Havalimanı, Amsterdam Ana Tren İstasyonu'ndan trenle 20 dakika kadar uzaklıktadır. Hollanda'nın bu en büyük havalimanı, Avrupa'da dördüncü, dünyada onuncu sıradadır. Yılda 44 milyon kişiyle dünyanın en kalabalık üçüncü havalimanıdır.

Turistler için görülmesi gereken yerler
*Van Gogh Müzesi ( 200'den fazla resim, 500 çizim ve taslak, ayrıca Japon eseri yer almaktadır.) www.vangoghmuseum.nl
*Anne Frank evi (Her yıl 1 milyon kişi ziyaret etmektedir.) www.annefrank.org
*Rijks Müzesi Amsterdam'ın Louve'ru olarak tanımlanır. En büyük ve en önemli müzelerindendir. Birçok Rembrandt eseri görebilirsiniz. 1400- 1900'ler arası 5000 resim içermektedir. www.rijksmuseum.nl
Rembrandthuis (Rembrandt evi )ressam 17.yy izleri taşıyan bu evde yaklaşık 20 yıl yaşamıştır.
www.rembrandthuis.nl
*Jordaan (Amsterdamın bambaşka yüzüdür. Çiçekli balkonları ile kanal boyunca sıralanan binalar ve kanal kenarlarında keyifli kafelerde tüm gece boyunca oturulabilir. Bu bölge adeta kanal boyu evleri müzesi gibidir. )
*Red Light District ( www.pic-amsterdam.com )
*Stedelijk Museum CS 1895 de açılmış müze contemporary sanat müzesidir. www.stedelijk.nl
*Madam Tussauds Müzesi
Müze görmek isteyenler için ufak bir öneri genellikle müze önlerinde (Van Gogh & Rijks Müzesinde özellikle )uzun kuyruklar olmaktadır bu sebeple şehrin belirli bölgelerinde bulunda Turist ofislerinden önceden temin edebileceğiniz biletler hayat kurtarmaktadır.

Hiç yorum yok: