2 Aralık 2008 Salı

KARAİPLER



Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını (Batı Hint Adaları dahil) ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge.Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayarak bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek iner. Bölgede en az 7000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Bunlar yirmibeş bağımsız ülke ya da sömürge oluşturur.

KARAİPLER(CARIBBEAN)Yuzlerce adadan olusan Karaipler tam anlami ile bir cennet. Her turlu aktivitenin bulunabilecegi bu adaciklarda her turlu dogal guzellik de mevcut.
Bu adaciklar, Anguilla, Antigua&Barbuda, Aruba, The Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Bonaire, British Virgin Islands, Cayman Islands, Cuba, Curacao, Dominica, Dominican Republic, Grenada, Guadeloupe, Guyana, Haiti, Jamaica, Martinique, Cancun, Montserrat, Puerto Rico, Saba, St Barts, St Eustatius, St Kitts, St Lucia, St Maarten, St Vincent, Suriname, Trinidad&Tabago, Turks&Caicos, US Virgin Islands. Simdi bu adalari kisaca taniyalim

ANGUILLA
Ozellikle zenginlerin ve unlulerin ziyaret ettigi bu ada karahiplerin en temiz sahillerine sahiptir. Malliouhana ve Cap Juluca Otelleri ozellikle kis aylarinda cok ucuzdur. Adacigin en onemli yerleri, Harbour Beach, Captains Bay, Savannah Bay, Shoal Bay East, Rendezvous Bay, Shoai Bay West, Barbes Bay, Mead's Bay, Little Bay Scilly Cay.


&BARBUDA
Bircok telepere ve magaralara sahip bu adaciklarda 365 tane de plaj mevcuttur. Bas Kenti St John dur. Adanin tarihi 17. yizyila dayanmaktadir ve bircok tarihi bina ile karsilasmak mumkun. En onemli yerleri, Dickenson Bay, Maiden Island, Pineapple Beach, Long Bay, Indian Town National Park Half Moon Bay, Fort Shirley, Pigeon Point, Turners beach, Darkwood Beach, Mosquito Cove, Hawksbill Beaches, Fort James, Bettys Hope.
ARUBA
Diger karaip adalarina gore daha gunesli ve kuru bir iklime sahiptir. Cok fazla eglence olanagina sahip olan bu ada Hollanda'ya aittir. Adadaki meshur Palm Beach ve Eagle Beach yaklasik 7 mil uzunlugundadir ve dunyaca unlu Fishermans Huts her yil dunyanin her yerinden binlerce sorfcuyu cekmektedir. En onemli yerleri, California Lighthouse, Cuadarikiri Cave, Fontein Cave, Baby Beach, Savaneta, Schooner Harbor, Manchebo Beach, Punta Beach, Eagle Beach, Palm Beach, Hadikurari dir.




BAHAMAS
New Providence, Grand Bahama, Abaco, Out Islands diye dort bolumden olusmaktadir. New Providence, eski ismi Nassau olarak da anilmaktadir. Cable Beach, The Cloister, Lagoon Island onemli yerleridir. Bahama nufusunun ucte ikisi bu bolgede yasamaktadir. Grand Bahama, bircok dogal guzellikleri bulabileceginiz bu bolgede su kayagi, dagcilik ve jip turlari ile el degmemis dogal guzellikleri gorebilirsiniz. Freeport, Gold Rock Beach, Garden of the Groves ve Smiths Point en onemli yerleridir. Abaco, pamuk gibi kumsallari, sakin dogasi ve turkuaz renkli sulari ile taninan bu adalar Florida Palm Beach e sadece 200 mil uzakliktadir. En onemli yerleri, Gamalimi Boats, Clapboard Houses, Elbow Cay, Bicentennial Memorial dir. Out Islands, Bu adaciklarin yaklasin 14 tanesinde yerlesik hayat mevcuttur. Florida sahillerine 50 mil uzakliktan baslayan by adalar cok buyuk bir alana sacilmistir, 2000 e yakin el degmemis adaciklardan olusmaktadir. Onemli yerleri, Eleuthera, Caicos, Grand Turk, ve Providenciales dir





BARBADOS
Daha onceden 350 yil boyuca ingiliz hakimiyeti altinda kalan ada simdi bagimsiz olsa bile hala "Little England" olarak anilmaktadir. Halkinin buyuk cogunlugunu ingilizlerin olusturdugu adanin en onemli yerleri, Mullins Beach, Paradise Beach, Fresh Water Bay, Sandy Beach, Casuarina Beach, Silver Sand Beach, Gun Hill Station, Flower Forest, ve Barbados Museum dur.


BELIZE
Dunyadaki tek vahsi kedi koruma alanina sahip adada jaguar, margay, ocelot, puma gibi kediler disinda Cougar, ve Dag Aslani da yasamaktadir. Dogal yasamin korundugu ada doga gezileri esnasinda bircok vahsi hayvan ile karsilasmak mumkun. Yerel halk tarafindan kutsal sayilan bu kediler ozellikle bu bolgedeki domuzlarla beslenmektedir.


BERMUDA
Nort Carolina ya 650 mil uzaklikta bulunan Bermuda Karaip adalarina dahil edilmektedir. En onemli yerleri, Tabacco Bay, Kings Square, Crystal Caves, Flatts Village, Botanica Gardens, Elbow Beach, Coral Beach, Astwood Cove Park, Horseshoe Bay, Railway Trail, Gibbs Lighthouse, Bermuda Maritime Museum, Scaur Hill Fort Park, Somerset Bridge, Fort Park, Bermuda Aquarium Museum and Zoo, Bermuda National Gallery, Bermuda Perfumery Garden ve Granaway Guest House
BONAIRE
Cok muhtesem gun batimi goruntulerine sahip adanin merkezi zengin Hollandalilar tarafindan tamamen bastan insa edilmistir. Ingilizce ve ispanyolca nin da cok yaygin oldugu adanin onemli yerleri, Boca Cocolishi, Boca Chiquito, Thousand Steps Beach, Nukove Beach, Lac Bay Beach, Flamingo Sanctuary, Salt Flats, Willemstoren Lighthouse, Pink Beach, The Capital, No Name Beach, Bronswinkel Well, Palya Funchi, Mount Brandaris, The Road, Salina Mathjis, Kralendijk dir.
BRITISH VIRGIN ISLANDS
Tortola, Virgin Gorda ve other island olmak uzere uc bolumden olusmaktadir. Tortola, 60 a yakin adadan olusmakta ve Yatcilar icin oldukca uygun bir iklime sahiptir. Ozellikle bircok cicek turunu bulabileceginiz bu adalardaki en onemli yerler, Brewers Bay, Lamberts Bay, Long Bay East, Wickhams Cay, Sage Mountain National Park, Apple Bay, Frenchmans Cay, Smugglers Cove, Long Bay, Cane Garden Bay, Bombas Surfside Shack dir. Virgin Gorda bircok botanic garden e sahip bu adanin en onemli yerleri, Savannah Bay, Yacht Harbour, Trunk Bay, Spring Bay, The Baths, Devils Bay National Park dir. Other Island, diger adalar ise Jost Van Dyke, Peter Island ve Anegada dir.
CAYMAN ISLAND
ucuz ve vergisiz olan adalarin nufusu yaklasik 30 Bin dir. Tom Cruise nin The Firm filmini cektigi adalarda diving ve hazine avciligi oldukca populerdir. En onemli yerleri, Grand Cayman, Little, Cayman, Cayman Barc dir.CUBATimsah seklindeki ada Karaiplerin en buyuk ve en cok nufusa sahip adasidir. Bir zamanlar dunyanin en populer tatil yerlerinden biri olan adada Amerikalilar pek sevilmemektedir. Dunyanin en guzel icki ve sigaralarinin da uretildigi bu adanin en guzel yerleri, Havana, Varadero, Cayo Coco Beach, Bahia de Gibara, Santiago de Cuba, Guardalavaca dir.
CURACAO
Mukemmel bir iklime sahip ada Venezuella nin 35 mil kuzeyinde bulunmaktadir. En onemli yerleri, Playa Kalki, Playa Forti, Westpunt, Playa Abao, Playa Kenepa, Playa Lagun, Daaibooi, Blauwbaai, The insulinde, Willemstad, Seaquarium Beach, Santa Barbara, Table Mountain, Hato Caves dir.
DOMINICA
fantazi adasi film setlerine benzeyen adada her turlu dogal guzellik mevcut. Bircok filme sahne olan bu adanin en onemli yerleri, Hampstead Beach, Hodges Beach, Red Rocks, Lanse Noire, Lescalier tete de Chien, Carib indian Reservation, Morne Trois Pitons National Park, Roseau Pier, Old Market Plaza, Picard Beach, dir.
DOMINICIAN REPUBLIC
buyuk ikinci adasi olan bu ulke plajlari disinda oldukca dagliktir. Tarihi cok eskilere dayanan adanin en eski yerlesim yeri Santo Domingo dur. Ulusal sporu beyzbol olan adanin en onemli yerleri, Foraleza de San Felipe, Luperon Beach, Playa Dorada, Sosua Beach, Bavaro Beach, Parque de Los Tres Ojos, Juan Dolio, Boca Chica Beach, Santo Domingo, Isabel de Torres dir.
GRENADA
verimli topraklara sahip ada ozellikle baharatlari ile meshurdur. En onemli yerleri, Sauteurs, Grand Etang National Park, Anandale Falls, St Georges, Grand Anse Beach, Morne Rouge Bay, Pink Gin Beach, La Sagesse Beach, dir.
GUADELOUP
Kelebak seklinde olan ada aslinda iki adadan olusmaktadir. Fransa ya ait ada diger karaip adalarina oranla oldukca pahalidir. Ozellikle Fransiz yemelerinden olusan restoranlari ile meshurdur. Ayni zamanda bir ticari merkez de olan adanin onemli yerleri, Hells Gate, Le Moule, St Anne Town Mall, Hotel La Toubana, Beach, Roches Gravees, Fort Delgres ve Pionte a Pitre Waterfront dur.
GUYANA
Daha onceden Ingiltere ye bagli ada simdi bagimsizdir. Guney Amerika nin kuzey dogusunda bulunan adada bircok goller, dereler, ve su birikintileri bulunmaktadir. Dogal guzellikleri disninda adada Altin ve Elmas kaynaklari da bulunmaktadir.
HAITI
en exotic yerlerinden biri olan Haiti'de sanat ozellikle ressamlik oldukca ileri duzeydedir. Bir zamanlar dunyanin en zengin yerlerinde biri olan ada politik sorunlardan dolayi turist cekmekte zorlanmaktadir. Eski Fransiz imparatorlugunun bir parcasi olan ada cok guzel bir cevreye sahiptir
JAMAICA





Ekonomisi tamamen turizme dayali Jamaica Kingston, Montego Bay, Negril

Hiç yorum yok: